Btw-attesten voor commerciële nummerplaten

De commerciële platen worden in twee categorieën opgesplitst: de handelaarsplaten en de proefrittenplaten, bedoeld voor gebruik door professionals in de automobielsector. De geldigheid van een commerciële plaat is één jaar (tot en met 31 december) en moet ieder jaar hernieuwd worden.
 

Aanvraag van een btw-attest voor commerciële nummerplaten (handelaars- en proefrittenplaten)

 • Hoe een commerciële plaat of de hernieuwing ervan aanvragen?

  Vul het aanvraagformulier in:

  Bezorg het formulier vervolgens aan uw bevoegd kantoor

  • per e-mail
  • per brief

  U vindt de contactgegevens in onze kantorengids ('Professioneel > Attesten, Afschriften, Vergunningen > Diverse getuigschriften').

  Na onderzoek van uw aanvraag, wordt het btw-attest automatisch naar DIV gestuurd.

  Opgelet: het KMO-infocenter levert geen btw-attesten af. De medewerkers op het infocenter helpen u enkel het formulier in te vullen als u daar moeilijkheden mee hebt.

 • Wanneer moet ik de hernieuwing van de commerciële plaat aanvragen?

  Net als in de voorgaande jaren kunt u vanaf 1 oktober opnieuw een btw-attest aanvragen om uw commerciële platen te hernieuwen. 

  Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor commerciële platen (zie de website van de FOD Mobiliteit). U zult de hernieuwing van uw platen namelijk kunnen aanvragen tot 28 februari 2021. 

  Binnenkort bezorgen we u meer informatie over de overgangsperiode aan het einde van het jaar.

  We willen van deze verandering gebruik maken om het u gemakkelijker te maken. Vanaf januari 2021 zult u uw aanvragen online kunnen doen via MyMinfin: eenvoudiger, veiliger, sneller.

 • Moet ik verantwoordingsstukken toevoegen bij mijn aanvraag?

  Handelaarsplaten 

  Voor de hernieuwing van handelaarsplaten moet u voor elk gevraagd btw-attest op jaarbasis 12 voertuigen verkocht hebben aan eindgebruikers. U moet bij uw aanvraag tot hernieuwing een kopie van die verkoopfacturen toevoegen.

  Voortaan tellen ook de verkopen van voertuigen naar het buitenland (zoals uitvoer en intracommunautaire leveringen) mee om te bepalen of u minstens 12 voertuigen per jaar verkocht heeft.
   

  Proefrittenplaten 

  Voor de hernieuwing van proefrittenplaten zijn geen verantwoordingsstukken nodig.